Νέο πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και κατ΄οίκον βοήθειας στο γενικό πληθυσμό, λόγω της πανδημίας του COVID-19
February 26, 2021
Ανησυχία: πότε να μας ανησυχήσει
March 1, 2021

Η Τρίτη Ηλικία στην Πανδημία της Ασθένειας COVID-19

Η τρίτη ηλικία περιλαμβάνει ανθρώπους άνω των 65 ετών και χαρακτηρίζεται από καταστάσεις που προκαλούν ψυχολογική πίεση, όπως προβλήματα υγείας, συνταξιοδότηση, κοινωνική απομόνωση και απώλειες αγαπημένων προσώπων. Σήμερα, οι ηλικιωμένοι είναι αντιμέτωποι µε την πανδηµία από τον ιό COVID-19, και είναι ίσως η ηλικιακή ομάδα που έχει επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία. Οι ηλικιωμένοι που θα νοσήσουν από τον ιό COVID-19 µπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι µε πολύ σοβαρές και επικίνδυνες για την ζωή τους επιπλοκές, λόγω της ευπάθειας τους, της συννοσηρότητας και της πολυφαρμακίας που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν. H πανδημία επηρεάζει την καθημερινότητα και την ρουτίνα των ηλικιωμένων και την φροντίδα τους, ενώ κυριαρχεί ο φόβος της ασθένειας, του πιθανού ενδεχομένου θανάτου τους και της απώλειας αγαπημένων προσώπων. Τέτοιου τύπου σκέψεις οδηγούν σε αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις, όπως λύπη, αισθήματα κατάθλιψης, θυμό, υπαρξιακές ανησυχίες και άγχος.

Για να αποφευχθούν οι αρνητικές σκέψεις και συναισθήματαείναι καλό οι ηλικιωμένοι να παραμένουν ενεργοί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους:

  1. Συχνότερη Τηλεφωνική επικοινωνία με φίλους, οικογένεια και παρόχους ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ώστε να αποφευχθεί η κοινωνική απομόνωση, λόγω εγκλεισμού τους στο σπίτι.
  2. Περιορισμός ενημέρωσης των ηλικιωμένων με τις ειδήσεις για την πανδημία και τον Covid-19 και παρακολούθηση πιο ευχάριστων νέων και προγραμμάτων.
  3. Χρήση υπηρεσιών τηλεϊατρικής για την υποστήριξη της φροντίδας των ηλικιωμένων ενηλίκων, κατά την περίοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης τους. Αυτό μπορεί να διατηρήσει τη παρακολούθηση των ήδη ιατρικώς διαγνωσμένων ασθενειών, αλλά και να διαγνωστούν εγκαίρως, πιθανές νέες ασθένειες και να διατηρηθεί η επαφή και η μέριμνα.
  4. Διατήρηση ή αύξηση της φυσικής άσκησης κατά την διάρκεια της πανδημίας, καθώς είναι σημαντικό να διατηρηθεί η μυική μάζα και να αποφευχθεί η σαρκοπενία, που οδηγεί σε μεγαλύτερα προβλήματα μυικής λειτουργίας.
  5. Διατήρηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, η οποία είναι σημαντική λόγω της μειωμένης όσφρησης και γεύσης των ηλικιωμένων, που μπορεί να οδηγήσει σε μη επαρκή πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Οι συγγενείς, φίλοι, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας, οφείλουμε να μεριμνήσουμε για την σωματική και ψυχική υγεία των ηλικιωμένων ανθρώπων, κατά την διάρκεια της πανδημίας, ενθαρρύνοντας τους να κινητοποιούνται και να φροντίζουν και οι ίδιοι τους εαυτούς τους.

Facebook
Facebook
Follow by Email
YouTube
RSS