Παρατεταμένη έκθεση στα ΜΜΕ την περίοδο του κορονοιού – Πώς μας επηρεάζει
March 29, 2021
Συγγενείς ατόμων που νοσούν ή έχουν νοσήσει
March 30, 2021

Η ΕΓΓΥΟΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ COVID-19

Η έναρξη της εγκυμοσύνης φέρνει μεγάλες αλλαγές στο σώμα της γυναίκας αλλά και στην ψυχολογία της. Πολλές γυναίκες ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξέλιξη της κύησής τους λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, προβληματίζονται για την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση νόσησής τους καθώς και για την πιθανότητα μετάδοσης του ιού στον έμβρυο. Για την αποφυγή διάφορων δυσκολιών κατά την εγκυμοσύνη οι έγκυες είναι καλό να προβαίνουν σε προληπτικές ενέργειες για την αποφυγή λοίμωξης ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων γενικά, όπως η γρίπη, αλλά και από τον κορονοιό.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αποφυγή επαφής με άτομα τα οποία έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
  • Συχνό πλύσιμο χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων (κοινωνική απομάκρυνση).
  • Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών (ιδιαίτερα σε περιοχές με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού).
  • Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
  • Στις εργαζόμενες έγκυες γυναίκες, συστήνεται η απομάκρυνση τους από την εργασία.

Ο οργανισμός των γυναικών κατά την διάρκεια της κύησης βρίσκεται σε μια ιδιάζουσα κατάσταση. Στη περίοδο της κυοφορίας, οι αμυντικοί μηχανισμοί είναι μειωμένοι, γι’ αυτό και η έγκυος είναι γενικότερα ευάλωτη σε λοιμώξεις. Επίσης,  οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της, αποτελούν και αυτές αιτίες για να την καταστήσουν ακόμη πιο ευάλωτη, ενώ προστίθεται και η ψυχολογική της κατάσταση, η οποία λόγω των ορμονών είναι αρκετά ασταθής.  Ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να καθησυχάσει και να προσφέρει στην έγκυο γυναίκα όλη την απαραίτητη στήριξη που έχει ανάγκη.

Facebook
Facebook
Follow by Email
YouTube
RSS
Twitter