Η κατάθλιψη
November 24, 2021
H πανδημία της βίας κατά των γυναικών
December 2, 2021

Νόσησα από κορονοϊό τον Απρίλιο του 2021 ευτυχώς με ελαφριά συμπτώματα, όπως κόπωση, πυρετό και μπούκωμα.

Νόσησα από κορονοϊό τον Απρίλιο του 2021 ευτυχώς με ελαφριά συμπτώματα, όπως κόπωση, πυρετό και μπούκωμα. Παρέμεινα σε καραντίνα 14 μέρες και βίωσα όλη την εμπειρία με ανάμεικτα συναισθήματα. Πως γίνεται ενώ πρόσεχα και ακολουθούσα όλες τις οδηγίες να κόλλησα; Εικάζω ότι πολλοί νοσούντες, νυν και πρώην, βασανίζονται από τέτοιες σκέψεις εκνευρισμού και αποδιοργάνωσης.

Αρχικά, δεν μπορούσα να εργαστώ καθώς βρέθηκα σε αναστολή, ενώ πριν είχα πλήρες ημερήσιο πρόγραμμα σε δύο κέντρα ειδικής αγωγής. Η κατάσταση επίσης επέβαλλε γρήγορες κινήσεις ενημέρωσης όλων των ατόμων που είχα έρθει σε επαφή, δηλαδή γονέων, παιδιών και οικείων προσώπων. Επιπλέον, διαπίστωσα πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία με τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Αυτό ίσως ήταν και το μεγαλύτερο κόστος του εγκλεισμού! Σημαντικό επίσης το ότι δεν πέρασα τον εγκλεισμό μόνη μου οπότε είχα δικό μου άνθρωπο που επίσης νοσούσε και φρόντιζε ο ένας τον άλλο.

Τις επόμενες μέρες κυριαρχούσε η αναστάτωση και η σκέψη «και τώρα τι κάνω;» Για πρώτη φορά στη ζωή μου είχα τόσο ελεύθερο χρόνο και δεν ήξερα πως να το διαχειριστώ ή, πιο κατάλληλα, πως να το διαχειριστώ μόνο εντός σπιτιού. Αφέθηκα σε αυτή την «ελευθερία», ενώ μετέπειτα αποφάσισα να γεμίσω τις μέρες μου με διάφορες δραστηριότητες, έτσι ώστε να νιώθω παραγωγική. Κατάφερα να ολοκληρώσω δουλειές που εκκρεμούσαν εδώ και καιρό και ξεκίνησα νέες ασχολίες, τη μαγειρική και το διάβασμα!

Τα συμπτώματα που με ανησυχούσαν περισσότερο ήταν η απώλεια όσφρησης και γεύσης καθώς και το γεγονός ότι  παρέμεναν για μέρες. Διαπίστωσα πόσο σημαντική είναι η σωστή ενημέρωση, έτσι ώστε να ξέρεις τι να περιμένεις και να μη γεμίζεις με φόβους και ανασφάλειες. Τελικά οι μέρες πέρασαν πολύ πιο γρήγορα και ευχάριστα από όσο περίμενα. Ένιωσα τυχερή που βίωσα αυτή την κατάσταση με ελαφριά συμπτώματα και σκέφτηκα τους ανθρώπους που καθημερινά χάνουν τη ζωή τους από την πανδημία. Στην περίπτωση που παρατηρήσετε συμπτώματα απευθυνθείτε έγκαιρα στον γιατρό σας για άμεση βοήθεια!

Το συμπέρασμα είναι ότι η διάρκεια της νόσησης από Covid-19 με έκανε να πιστέψω πόσο σοβαρή και πραγματική είναι αυτή η ασθένεια, πόσο σπουδαίο έγινε το να προσέχουμε την δική μας υγιεινή αλλά και των αγαπημένων μας και πόσο σημαντικό είναι να εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας τα συνιστώμενα μέτρα υγιεινής, ανεξάρτητα πλέον από την επικινδυνότητα του ιού.

Κέντρο ημέρας Λωτός

Μαίρη Βοκορόκου

Ψυχολόγος

Facebook
Facebook
Follow by Email
YouTube
RSS