Το στρες ως επιβαρυντικός παράγοντας για τον Covid-19
March 30, 2021
Διαδικτυακή ομάδα βιβλίου του Κέντρου Ημέρας «Ηλιοτρόπιο»
April 7, 2021

Καλύτερα “ΜΑΖΙ”

Οι καθημερινοί ρυθμοί ήταν πολύ έντονοι για τους περισσότερους, όπου η φυσική και η συναισθηματική απόσταση ήταν διαφορετική μεταξύ των ζευγαριών, μέχρι που έκανε την εμφάνισή του ο κορονοϊός. Τα ζευγάρια παντρεμένα ή μη είχαν ελάχιστες ώρες μέσα στην ημέρα να βρεθούν. Με την εμφάνιση του κορονοϊού τα δεδομένα άλλαξαν και τα ζευγάρια έπρεπε να περνούν μαζί όλο το 24ώρο.  Αλλάζουν οι ρυθμοί, οι συνθήκες εργασίας, γονεϊκά θέματα και οι κανόνες συμβίωσης. Λένε πως η ρουτίνα και η καθημερινή τριβή σκοτώνει τον έρωτα. Τι γίνεται όμως τώρα με τις απανωτές καραντίνες; Πόσο εύκολο είναι για τα ζευγάρια να κρατήσουν τις ισορροπίες της σχέσης τους;

Η συνθήκη της καραντίνας επηρεάζει τα ζευγάρια είτε θετικά είτε αρνητικά, σε σχέση με το πώς ήταν έως τώρα. Το γεγονός ότι βρίσκονται πολλές ώρες μαζί στο ίδιο χώρο, αποτελεί από μόνο του μια πρόκληση για τη σχέση του ζευγαριού. Τα νέα δεδομένα φέρνουν στην επιφάνεια προϋπάρχοντα ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως καλείται το ζευγάρι να διαπραγματευτεί εκ νέου και να νοηματοδοτήσει διαφορετικά την σχέση τους.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιο ομαλά την σχέση τους στην καραντίνα τα ζευγάρια θα μπορούσαν να κάνουν μερικά από τα ακόλουθα:

  • Να δουν την καραντίνα ως μια ευκαιρία να περάσουν περισσότερο ευχάριστο χρόνο μαζί, π.χ. να δουν ταινίες, να μαγειρέψουν μαζί, να συζητήσουν, περισσότερη σωματική επαφή, κ.α.
  • Τα ζευγάρια σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό να αναπτύξουν το “ΜΑΖΙ” παράλληλα σεβόμενοι το “εγώ” του καθενός.
  • Να επιτρέψουν ο ένας στον άλλον να έχει προσωπικό χρόνο. Δηλαδή, να προτρέψουν τον/την σύντροφό τους να βγει για περπάτημα. Είναι ωραίο να υπάρχουν εναλλαγές, άλλοτε μαζί και άλλοτε χώρια.
  • Βελτιώστε τον τρόπο επικοινωνίας, αναγνωρίστε και συζητήστε περισσότερο τα συναισθήματά σας.
  • Μην αλληλοκατηγορείστε γιατί μπορεί να αποβεί καταστροφικό για το μέλλον της σχέσης σας.

Σε περίπτωση που νιώθετε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μόνοι σας τις αρνητικές αυτές συνέπειες, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

 

 

Τα κείμενα επιμελήθηκε η διεπιστημονική ομάδα του νέου προγράμματος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και κατ’ οίκον βοήθειας στον γενικό πληθυσμό, λόγω της πανδημίας του COVID-19 του Κέντρο Ημέρας «ΛΩΤΟΣ».

Facebook
Facebook
Follow by Email
YouTube
RSS