Στο Σεράφειο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας
November 1, 2023
Σας προσκαλούμε στο Θέατρο Αλκμήνη
March 13, 2024

Η Μαρίνα Χρυσούλα Παπαδά, Ψυχολόγος και Επιστ. Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Ηλιοτρόπιο» σας καλωσορίζει

Απόσπασμα από το καλωσόρισμα της Μαρίνας Χρυσούλας Παπαδά, Ψυχολόγου και Επιστ. Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Ηλιοτρόπιο».

Το Κ.Η. «Ηλιοτρόπιο» λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια από την Αμκε ΕΚΔΨΠ «ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΛΛΑΣ» και χρηματοδοτείται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας.

Έχω τη τιμή εκ μέρους του φορέα και της Ομοσπονδίας φορέων ψυχικής υγείας «Αργώ» να σας καλωσορίσω στο 1ο φεστιβάλ για τη ψυχική υγεία!!

Ένα φεστιβάλ γεμάτο με ..Εργαστήρια (9) που απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά, ομιλίες (4) από εξέχοντες επιστήμονες στο χώρο της υγείας, διαδραστικά παιχνίδια (4), προβολές (3), καλλιτεχνικές εκθέσεις με έργα εξυπηρετουμένων (3), θεατρική παράσταση και συναυλία.

Ένα φεστιβάλ που δείχνει τη δύναμη της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς, καθώς δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή όλων αυτών επιστημόνων και των φορέων και τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων.

Σήμερα είμαστε εδώ, μαζί σας, οι φορείς ψυχικής υγείας με τις μονάδες μας, μαζί με τις οποίες παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στη κοινότητα, εξυπηρετώντας καθημερινά δημότες/ανθρώπους της διπλανής πόρτας που είχαν  τη δύναμη να αναζητήσουν υποστήριξη για τη ψυχική τους υγεία! Ένας στους πέντε ανθρώπους  αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας στη διάρκεια της ζωής του, ένα πρόβλημα που επηρεάζει τη δική του ζωή και των πλησίον του. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο, τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας συνεχίζουν να βιώνουν ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλοί αποκλείονται από την κοινοτική ζωή και υφίστανται διακρίσεις, ενώ πολλοί περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη ψυχικής υγείας που χρειάζονται ή έχουν πρόσβαση μόνο σε φροντίδα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Είμαστε εδώ λοιπόν για να εκπροσωπήσουμε όλους αυτούς αλλά και όλους εσάς, όλους εμάς, που έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε βοήθεια, να ζητήσουμε υποστήριξη για τη ψυχική μας υγεία, για όλους εμάς που έχουμε δικαίωμα να μην φοβόμαστε, να μη κρυβόμαστε πίσω από το φόβο του στίγματος, να μην αποφεύγουμε τα βλέμματα των άλλων και να τολμάμε να φροντίζουμε τη ζωή μας διεκδικώντας το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Είμαστε εδώ για να μάθουμε να ακούμε τον εαυτό μας, να καταλαβαίνουμε τον διπλανό μας και να ζητάμε βοήθεια άμεσα, πριν συνηθίσουμε τη δυσκολία, πριν χρονίσει το σύμπτωμα, πριν χάσουμε τη πίστη στον εαυτό μας, πριν γίνει το σύμπτωμα η ταυτότητα μας, γιατί δεν είναι η ταυτότητα μας, αλλά η αδυναμία ενός συστήματος να μας καταλάβει και να μας φροντίσει.

Ο τίτλος του φεστιβάλ «Our Minds Our Rights» είναι εμπνευσμένος από την πρόταση-διακήρυξη που χαρακτήρισε φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και δηλώνει ξεκάθαρα πως η ψυχική υγεία αποτελεί όχι πολυτέλεια αλλά βασικό δικαίωμα για κάθε άνθρωπο επάνω στον πλανήτη, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκεται. Ένα δικαίωμα που δυστυχώς βάλλεται και παραβιάζεται καθημερινά..και είμαστε εδώ όλοι μαζί να εμβαθύνουμε την αξία και τη δέσμευση που δίνουμε στην ψυχική υγεία ως άτομα, κοινότητες και θεσμοί και  για να το υπερασπιστούμε!

 

Facebook
Facebook
Follow by Email
YouTube
RSS