Συγγενείς ατόμων που νοσούν ή έχουν νοσήσει
March 30, 2021
Καλύτερα “ΜΑΖΙ”
March 31, 2021

Το στρες ως επιβαρυντικός παράγοντας για τον Covid-19

Η πανδημία του κορωνοϊου καλεί όλους τους ανθρώπους να συνεχίσουν την ζωή τους μέσα σε μια συνθήκη πρωτόγνωρη και αβέβαιη για την εξέλιξή της. Η αδυναμία εξαγωγής προς το παρόν ασφαλών εκτιμήσεων για το μέλλον, η νέα καθημερινότητα, η απόσταση, ο κίνδυνος νόσησης ή η προσωπική εμπειρία της νόσου αποτελούν σοβαρές στρεσογόνες καταστάσεις για το άτομο.

Το στρες περιγράφει την ορμονική απάντηση του οργανισμού σε μια απότομη αλλαγή ή απειλή με σκοπό την επιβίωσή του. Επίσης, ο όρος χρησιμοποιείται και για να περιγράψει τη νοητική και συναισθηματική ένταση που βιώνει ο άνθρωπος, όταν εκτιμά αρνητικά την  έκβαση μιας κατάστασης ή ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτή.

Η βίωση του στρες ενεργοποιεί τους ψυχοφυσιολογικούς μηχανισμούς προσαρμογής του ανθρώπου, μεταξύ αυτών και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η επιτυχής αντιμετώπιση των καταστάσεων που το προκάλεσαν οδηγεί σε ενίσχυση του οργανισμού, αυξάνοντας το ρεπερτόριο προσαρμογής του.

Ωστόσο, όταν το στρες είναι έντονο και  παρατεταμένο, όπως συμβαίνει εδώ και έναν χρόνο εν μέσω πανδημίας, μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό βιολογικές μεταβολές που αποδυναμώνουν  τους  προσαρμοστικούς μηχανισμούς του, εξαντλώντας και το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει,  διότι η συνεχής έκκριση των ορμονών του στρες καθιστά το ανοσοποιητικό σύστημα αδύναμο να ρυθμίσει τη λειτουργία του και άρα να αντιμετωπίζει τους εισερχόμενους παθογόνους μικροοργανισμούς. Αυτή η αδυναμία  φαίνεται να σχετίζεται, γενικότερα, με την εμφάνιση σωματικών, ψυχοσωματικών και ψυχικών νόσων.  Στην περίπτωση του Covid-19 καθιστά τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στο να νοσήσουν, να χρειαστούν περισσότερο χρόνο ανάρρωσης ή πιο εντατική ιατρική φροντίδα.

Η ικανότητα των ανθρώπων να διαχειρίζονται επιτυχώς το στρες διατηρώντας σε θετικά επίπεδα την ένταση και τη διάρκειά του αντανακλά την ψυχική και σωματική τους ανθεκτικότητάς. Σε περίπτωση, όμως, που κάποιος αντιλαμβάνεται ότι βιώνει στρες σε καθημερινή βάση και αυτό του προκαλεί έντονα αρνητικά συναισθήματα (άγχος, θλίψη, θυμό κ.α.), σωματικές ενοχλήσεις (πόνοι, ταχυκαρδία, ένταση, κόπωση, αυπνία κ.α.) ή/και προβλήματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα, ξεσπάσματα, αποφυγές) που επηρεάζουν τη λειτουργικότητά του, θα ήταν βοηθητικό να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Facebook
Facebook
Follow by Email
YouTube
RSS
Twitter