Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Κατ΄οίκον Βοήθειας στον Γενικό Πληθυσμό του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο εντάσσεται και το Κέντρο Ημέρας “Λωτός” παρουσιάζουμε ένα κείμενο που διαπραγματεύεται τη στοχοποίηση κάποιου που αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στον καιρό της πανδημίας.
Η πανδημία του COVID 19 άλλαξε τον τρόπο ζωής και δημιούργησε πρωτόγνωρες συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης, λόγω των περιορισμών στην δια ζώσης επαφή ακόμα και μεταξύ πολύ οικείων προσώπων. Μέσα σε όλους τους περιορισμούς που έχει επιφέρει η πανδημία αυτή, έχει στερήσει και την ευκαιρία από τους ανθρώπους να ταξιδέψουν άφοβα, να γνωρίσουν νέο κόσμο, να συνομιλήσουν με άλλους ανθρώπους. Πράγματα, τα οποία θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι και σήμερα.
Οι διακοπές και τα ταξίδια επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική υγεία όλων. Ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή που οι ρυθμοί της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με το εργασιακό περιβάλλον, είναι πιο απαιτητικοί, ακόμα και οι ολιγοήμερες διακοπές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στα ψυχικά και σωματικά αποθέματα του ατόμου. Τα ταξίδια διευρύνουν τον νου, αυξάνουν τη δημιουργικότητα, δίνουν την ευκαιρία για απομάκρυνση από τον χώρο εργασίας, μειώνουν το στρες, την κατάθλιψη, τις σωματικές ενοχλήσεις, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και τον ύπνο, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις θετικές σκέψεις και συναισθήματα.
Ο προγραμματισμός των διακοπών πριν την πανδημία προκαλούσε ευχάριστα συναισθήματα στους εν δυνάμει ταξιδιώτες, όμως πλέον η αβεβαιότητα και ο φόβος της διασποράς του ιού έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ωστόσο, είναι αρκετοί εκείνοι που αποφασίζουν να κλείσουν κάποιο αεροπορικό εισιτήριο και να ταξιδέψουν. Οι ίδιοι οι ταξιδιώτες, πλέον, προβληματίζονται αρκετά πριν γνωστοποιήσουν ή ανεβάσουν κάποια φωτογραφία τους από το ταξίδι στα social media, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προκαλέσουν την οργή ορισμένων, οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν εγκαταλείψει πράγματα που είναι σημαντικά για αυτούς, όπως τα ταξίδια, οπότε θα αναστατωθούν όταν βλέπουν ότι συμπολίτες τους δεν έχουν κάνει το ίδιο, και θα αντιδράσουν άσχημα.
Το “travel shaming”, η στοχοποίηση δηλαδή κάποιου που αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι, μπορεί να του προκαλέσει μια έξτρα πίεση, δημιουργώντας του το αίσθημα της ντροπής για την πράξη του, όχι μόνο από άγνωστους ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και από συναδέλφους, φίλους ή ακόμη και την οικογένεια του. Ως εκ τούτου, αρκετοί ταξιδιώτες αισθάνονται άβολα ή έχουν ενοχές όταν ταξιδεύουν, με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει την ψυχολογία τους. Ακόμα και όταν η ντροπή δεν προέρχεται από άλλα άτομα, μέσω λεκτικών επιθέσεων, ορισμένοι ταξιδιώτες νιώθουν ενοχή για την προσωπική τους επιλογή να ταξιδέψουν. Το “travel shaming” μπορεί να προκαλέσει αρκετό άγχος, ενοχές και αναστάτωση, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται κάποιος αυτήν την περίοδο, εν μέσω της πανδημίας.
Είτε αποφασίσει κάποιος να πραγματοποιήσει το ταξίδι που έχει στο μυαλό του τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό , είτε όχι, με ό,τι συναισθηματικές διακυμάνσεις αυτό θα επιφέρει, ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην ψυχική αποφόρτιση του.