ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
November 22, 2021
Σε γιορτινό κλίμα
November 24, 2021

Εργαζόμενοι γονείς και Covid-19

Τα δύο τελευταία χρόνια, με την εμφάνιση του ιού Covid-19, άλλαξε σημαντικά η ζωή και η καθημερινότητα όλων των ανθρώπων. Με μεγάλες αλλαγές, ήρθε αντιμέτωπη και μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, εκείνη των εργαζόμενων γονέων, ειδικότερα όσων έχουν παιδιά μικρής ηλικίας.  Οι ανωτέρω,  κλήθηκαν με την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων να λάβουν άδειες ειδικού σκοπού, να εργαστούν με το καθεστώς τηλεργασίας και ταυτόχρονα να λάβουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία της ασύγχρονης εκπαίδευσης των παιδιών τους.

Η ασύγχρονη εκπαίδευση, απαιτεί τη συμβολή του γονέα στη διαχείριση των ψηφιακών μέσων για τη διεξαγωγή των μαθημάτων, τα οποία ήταν και ολιγόωρα με αποτέλεσμα  να καλείται ο ίδιος ο γονέας να έχει το παιδί υπό την εποπτεία και τη φροντίδα του ακόμα και κατά την διάρκεια της εργασίας. Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια να αποσπούν τον γονέα από την τηλεργασία, με συχνό φαινόμενο να παρατείνεται και το ωράριο. Έτσι, μια ολόκληρη κοινωνία μπήκε σε μια νέα καθημερινότητα με περισσότερες ώρες εργασίας, παρακολούθηση των παιδιών κατά την διάρκεια της τηλεκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα οι γονείς έπρεπε να συνεχίσουν ενεργά τους υπόλοιπους ρόλους, όπως οι δουλειές του σπιτιού, και η ποιοτική ενασχόληση με τα παιδιά. Επιπροσθέτως, η στήριξη από την πατρική και μητρική οικογένεια ελαττώθηκε σημαντικά λόγω της πανδημίας θέτοντας με αυτόν τον τρόπο τους γονείς ως μοναδικό πρόσωπο φροντίδας των παιδιών,.

Όλα τα παραπάνω, επιβάρυναν σημαντικά τους εργαζόμενους γονείς ιδιαίτερα, προσδίδοντάς τους ταυτόχρονα  νέους πολλαπλούς ρόλους όπου σε συνδυασμό με τις γενικότερες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία, επέφεραν επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική τους υγεία. Οι επιπτώσεις αυτές συχνά κανονικοποιούνται και «μπαίνουν στην άκρη» χωρίς να τους δίνεται κάποια βαρύτητα. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να αναγνωριστούν, να γίνουν κομμάτι της νέας αυτής πραγματικότητας  και  η κοινωνία σε θέση να «δουλέψει» προς την εξυγίανση τους.  Στο ταξίδι αυτό, καθοριστική και σωτήρια είναι η συμμετοχή των ειδικών ψυχικής υγείας τόσο ως προς την ανακούφιση των επώδυνων συναισθημάτων όσο και προς τη συμπόρευση σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη και εποχή.

Facebook
Facebook
Follow by Email
YouTube
RSS
Twitter