Πρόγραμμα «”ΑΓΓΕΛΟΣ” – ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ»

http://programa-agelos.gr/

Το Πρόγραμμα «”ΑΓΓΕΛΟΣ” – ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ», αφορά τη λειτουργία πέντε δομών με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και ειδικότερα των αστέγων και των ατόμων ευρισκόμενων σε κατάσταση φτώχειας.
Οι δομές υποστηρίζονται και λειτουργούν με ευθύνη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ «ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΛΛΑΣ». Η περιοχή παρέμβασης βρίσκεται στα διοικητικά όρια των συμπραττόντων Δήμων Σπάτων – Αρτέμιδος, Κρωπίας, Μαρκόπουλου Μεσογαίας και Ραφήνας – Πικερμίου, εντάσσεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής και έχει συνολικό πληθυσμό 104.150 κατοίκους (σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής 2011).

1. Κοινωνικό Παντοπωλείο σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00π.μ. – 17:00μ.μ. και διαθέτει:

Τρόφιμα και είδη παντοπωλείου συσκευασμένα, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα.
Είδη ένδυσης και υπόδησης χρησιμοποιημένα και μη, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λ.π.
Είδη ψυχαγωγίας όπως βιβλία, cd – dvd, για την κάλυψη αναγκών μάθησης και πολιτισμού.

Αναμένεται να διασφαλίσει την σταθερή τροφοδοσία τουλάχιστον 150 οικογενειών κάθε μήνα, προμηθεύοντας τους με προϊόντα συγκεκριμένου κόστους 40,00€ κατ’ ελάχιστον τον μήνα, σε άτομα που έχουν κάρτα απόρου.

2. Κοινωνικό Φαρμακείο σε συνεργασία με τον Δήμο Κρωπίας
Το Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00π.μ. – 17:00μ.μ. και παρέχει:

δωρεάν φάρμακα,
υγειονομικό υλικό
παραφαρμακευτικά προϊόντα.

σε τουλάχιστον 100 άστεγους, απόρους και άνεργους κάθε μήνα.

3. Δημοτικός Λαχανόκηπος σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος.
Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος παρέχει συγκεκριμένη γεωργική έκταση 50τ.μ αρδευόμενη και περιφραγμένη σε τουλάχιστον 100 άπορους, άνεργους και άστεγους για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών με σκοπό την σίτιση τους για ένα έτος. Καλλιεργείται αποκλειστικά από τον αιτούντα με την βοήθεια των οικείων του.
Οι ωφελούμενοι διαθέτουν το 10% της ετήσιας παραγωγής τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Το ωράριο πρόσβασης των ωφελούμενων στο λαχανόκηπο θα είναι ορισμένο, ανά εποχή.

4. Τράπεζα Χρόνου σε συνεργασία με τον Δήμο Μαρκόπουλου Μεσογαίας.
Η Τράπεζα Χρόνου λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00π.μ. – 17:00μ.μ., με τη μορφή δικτύου όπου τα μέλη είναι πολίτες οι οποίοι ανταλλάσσουν υπηρεσίες και προϊόντα μεταξύ τους χρησιμοποιώντας μονάδες εναλλακτικού συστήματος.
Τα προϊόντα και οι προσφερόμενες υπηρεσίες προσδιορίζονται από τα μέλη του δικτύου και αναθεωρούνται σε τακτική βάση.

5. Γραφείο Διαμεσολάβησης σε συνεργασία με τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου.
Το Γραφείο Διαμεσολάβησης λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00π.μ. – 17:00μ.μ. και παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης σε τουλάχιστον 200 άπορους, άνεργους και άστεγους κάθε μήνα, σχετικά με τις δομές που μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να ωφεληθούν από τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που υλοποιούνται.
Όλες οι δομές εκτός από το κοινωνικό έργο που παρέχουν στους ωφελούμενους για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την ενίσχυση του βιοτικού τους επιπέδου, υποστηρίζουν και ψυχολογικά τους ωφελούμενους με ενέργειες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού με το οποίο στελεχώνεται κάθε δομή.

Facebook
Facebook
Follow by Email
YouTube
RSS