Το οικοτροφείο Ξάνθιο
December 10, 2021
Τα κατοικίδια στην πανδημία
December 20, 2021

ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ COVID-19

Panic attack in public place. Woman having panic disorder in city. Psychology, solitude, fear or mental health problems concept. Depressed sad person surrounded by people walking in busy street.

Οι κρίσεις πανικού αποτελούν μία φοβική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε ένα ερέθισμα που ερμηνεύεται απειλητικό από τον εγκέφαλο. Αντικειμενικά το ίδιο ερέθισμα δεν αποτελεί κυριολεκτική απειλή για την ανθρώπινη ζωή, παρόλα αυτά ενεργοποιεί το μηχανισμό επιβίωσης και δημιουργεί έντονα σωματικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή και αίσθηση πανικού και θανάτου, ότι «θα χάσω τα λογικά μου» και «θα τρελαθώ». Απαραίτητο για να διαγνωστεί μία κρίση πανικού είναι να έχει αποκλειστεί οποιαδήποτε οργανική αιτία.

Αδιαμφισβήτητα οι κρίσεις πανικού επιβαρύνονται και από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Στην παρούσα κατάσταση, η εμφάνιση του κορονοϊού δημιουργεί επιπλέον ανασφάλεια και φόβο σε άτομα που ήδη υποφέρουν από κρίσεις πανικού. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι παρατήρησαν την έναρξη των κρίσεων μετά από την πανδημία, καθώς επρόκειτο για νέα συνθήκη, ουσιαστικά απειλητική για την ανθρώπινη ζωή. Πολλά επίσης περιστατικά παρατηρήθηκαν και κατά τη διάρκεια της καραντίνας, λόγω του εγκλεισμού αλλά και στη διαδικασία πριν και μετά τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση.

Τι μπορώ να κάνω αν πάθω κρίση πανικού; Πέρα από τη λεπτομερή καταγραφή του τι συμβαίνει εκείνη την ώρα στο ανθρώπινο σώμα, σημαντική είναι επίσης η σύσταση του τι κάνει κανείς όταν βιώνει κάτι τέτοιο.

  1. Η σκέψη ξεφεύγει της λογικής εκείνη τη στιγμή. Σκέψου ότι η κατάσταση αυτή δε θα κρατήσει για πάντα.
  2. Αφιέρωσε πολύ χρόνο στις βαθιές αναπνοές. Εισπνέω για 3 δευτερόλεπτα, κρατάω για 3, εκπνέω για 3, κρατάω για 3. Πρόκειται για την τετράγωνη διαφραγματική αναπνοή, τα αποτελέσματα της οποίας είναι εμφανή από πολύ νωρίς.
  3. Τηλεφώνησε ή επικοινώνησε με κάποιο γνωστό πρόσωπο το οποίο θα σε βοηθήσει και καθοδηγήσει σε τεχνικές χαλάρωσης.
  4. Για τη βοήθεια σε κρίση πανικού έχει βρεθεί να βοηθά η αποδοχή της κατάστασης, όσο εφιαλτική και αν είναι . Δώσε σημασία στο σώμα σου και στα σημάδια που σου δείχνει, χωρίς να προσπαθείς με μανία να τα διώξεις και να γίνεις καλά. Ίσως μέσα από το σκοτάδι να βρεις το φως!
  5. Απόσπαση προσοχής! Προσπάθησε να εστιάσεις την προσοχή σου σε κάποιο άλλο ερέθισμα ή ευχάριστη δραστηριότητα, «ξεγελώντας» τον εγκέφαλο σου.
  6. Απευθύνσου σε ειδικό ψυχικής υγείας άμεσα, έτσι ώστε να δομήσετε από κοινού ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης στην κρίση για ανακούφιση των συμπτωμάτων και πρακτικές για πιθανή επανάληψη.

 

Μαίρη Βοκορόκου

Ψυχολόγος

Κέντρο Ημέρας «Λωτός»

Facebook
Facebook
Follow by Email
YouTube
RSS
Twitter